Jeśli któraś z was cierpi na bezsenność lub jest bardzo rannym ptaszkiem to może ku uciesze współ zamieszkałych z Wami człowieków wstać skoro świt i upiec przepyszniutką chałeczkę.. Palce lizać.. Rodzinka napewno będzie szczęśliwa jak będzie mogła wszamać na śniadanko ciepłą chałeczkę z masełkiem albo i z dżemikiem - chociaż ja wolę z samym masłem i mleczko do kompletu
Przepis
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 30 g masła
-30 g cukru
Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki.
Wszystkie składniki suche wsypujemy do miski i mieszamy, dodajemy składniki mokre i zagniatamy przez ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Następnie ponownie zagniatamy ciasto przez chwilę. Dzielimy na 3 części, rolujemy z nich wałeczki i formujemy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Instrukcja zaplatania chałki
Smacznego!!!!
Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.