• Wpisów: 140
  • Średnio co: 15 dni
  • Ostatni wpis: 4 lata temu, 13:57
  • Licznik odwiedzin: 15 065 / 2158 dni
 
basilia
 
Jeśli któraś z was cierpi na bezsenność lub jest bardzo rannym ptaszkiem to może ku uciesze współ zamieszkałych z Wami człowieków wstać skoro świt i upiec przepyszniutką chałeczkę.. Palce lizać.. Rodzinka napewno będzie szczęśliwa jak będzie mogła wszamać na śniadanko ciepłą chałeczkę z masełkiem albo i z dżemikiem - chociaż ja wolę z samym masłem i mleczko do kompletu :)

_DSC1839.JPG


_DSC1864.JPG


Przepis
Składniki:
- 450 g mąki pszennej
- 100 ml ciepłego mleka
- 100 ml ciepłej wody
- 8 g suchych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła roztopionego
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Kruszonka:
- 60 g mąki
- 30 g masła
-30 g cukru
Dodatkowo: jajko do posmarowania chałki.
Wszystkie składniki  suche wsypujemy do miski i mieszamy, dodajemy składniki  mokre i zagniatamy przez ok 10 minut aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę do podwojenia objętości. Następnie ponownie zagniatamy ciasto przez chwilę. Dzielimy na 3 części, rolujemy z nich wałeczki i formujemy chałkę. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 min, następnie smarujemy roztrzepanym jajkiem,  posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.

Instrukcja zaplatania chałki :)



Smacznego!!!!

Nie możesz dodać komentarza.
Tylko zalogowani użytkownicy mogą komentować ten wpis.

  Wyświetlanie: od najstarszego | od najnowszego